HİJYEN NEDİR VE ÖNEMİ?

Hijyen Nedir ve Önemi?

Hayatımız devam ettiği müddetçe kullandığımız her şey ve yaşadığımız ortam hijyenik olmalı ve hijyen kurallarına uygunluk sağlamalıdır. Bunu sadece kendimiz için değil yakın ve uzak çevremiz için de sağlamak zorundayız.

Kendisine ve çevresine saygılı olan ve değer veren her insan hijyen kurallarına uymak zorundadır. İhmal edilmesi, hafife alınması durumunda kendimize ve sevdiklerimize çok büyük zararlar vereceğimizin bilincinde olarak davranmak ve hareket etmek zorundayız.

  • Sağlığı olumsuz yönde etkileyen tüm ortamlardan korunmak için yapılan uygulamaların ve alınan önlemlerin hepsine hijyen denmektedir. Bu kavramının dışında kalan hiçbir şey yoktur. Temizlik ile karıştırılmamalıdır. Yapılan her temizlik Hijyen değildir.
  • Elleriniz pistir, petrole bulanmıştır. Ellerinizi Su ile yıkarsınız kendinize göre bir temizlik yapmışsınızdır ama hijyenik olarak temizlenmemişsinizdir. Petrolü elinizden çıkartmak ve elinizi hijyenik hale getirmeniz için bir sıra işlem yapmanız gerekmektedir.
  • Mutfağınızı silersiniz, düzenlersiniz ve kendinize göre bir temizlik yaparsınız. Halbuki hijyen daha mutfak temizleme işine girmeden temizleme ekipmanlarınızdan başlar. Bu ekipmanlar hijyenik değil ise siz boşa çaba sarf etmiş olursunuz.
  • Hijyen kapsamı çok geniş ve çok önemlidir. Kelime anlamı ile salt temizlik değildir. Ortamdaki zararlı bakteri, virüs ve mikrobiyal varlıklardan temizlenmenin yanı sıra koruyucu hekimliği de içine almaktadır.
  • Yaşanılan tüm zaman dilimlerinde bulunan ortam ve kullanılan her şeyin sağlıklı ve temiz olmasına dikkat etmek ve ve bunu hayatımız boyunca sürdürmek demektir. Bunun sağlanması adına yapılan tedbir, hazırlık ve uygulamaların bütününe hijyen ve kullanılan maddelere de hijyenik ürünler denir.

 

Hijyen Türleri

Uygulama türlerine göre çeşitli sınıflara ayrılır. En genel sıralaması ile 6 başlık altında incelenir. Web sayfamızda geniş ve tatmin edici bir şekilde  tüm başlıklara değinecek ve açıklamaya çalışacağız.

  1. Gıda Hijyeni
  2. Çalışma Hijyeni
  3. Çevre Hijyeni
  4. Okul Hijyeni
  5. Yüzey Hijyeni
  6. Kişisel Hijyen

Hijyen yoksa Sağlık da Yoktur Sağlıklı Yaşam da.

Kendiniz ve sevdikleriniz için hastalıklı bir yaşam sürmek istemiyor ve sizi üzecek durumlar ile karşılaşmak istemiyor iseniz hijyen kurallarına uymak zorundasınız. Yemeye, içmeye, uyumaya daha geniş tabir ile yaşamsal faaliyetlerinizi devam ettirmek adına nelere dikkat ediyor iseniz hijyen kurallarına da o kadar dikkat etmelisiniz. İçtiğiniz suyun temizliğine dikkat ettiğiniz kadar kullandığınız bardağa ve ellerinizin temizliğine de dikkat etmek zorundasınız.

 

Hijyenik Olmayan Ortam Koşulları
Sağlıksız Ana İhtiyaç Malzemeleri

 

Hijyen dezenfeksiyon, sterilizasyon, dezenfektan, sanitasyon, sanitizer, antisepsi vb. kavramları içine almakta ve akla getirmektedir. Hijyen denilince akla ilk gelmesi gereken “insan” kelimesidir. Yukarıdaki kavramların içini dolduran insandır. Yaşanılan çevrenin hijyenik olup olmaması insana bağlıdır.

Şu an dünya üzerinde en tehlikeli varlık ve Yaşanılan çevreye en çok zararı insan vermektedir. İnsanı eğitmek ve kendisine ve çevresine zarar vermesinin önüne geçmek zorundayız.

Ne Zaman Hijyen Eğitimi Başlamalıdır?

  1. Hijyen eğitimi çocuk yaşta başlamalı, aile içinde devam etmelidir.
  2. Eğitim döneminde verilecek ders ve seminerler ile perçinlenmeli ve insanın karakteri haline getirilmelidir.
  3. Çocuklar, anlatılanları anlama yaşına geldikleri andan itibaren ebeveynleri tarafından hijyen nasıl sağlanır anlatılmalı, pratiğe döktürülmeli ve takip edilmelidir.
  4. Çocuklara okul öncesi ve okul sırasında eğitmenleri tarafından Hijyen Eğitimi kapsamlı bir şekilde verilmelidir.

İlerideki yazılarımızda çok daha geniş bir şekilde okul öncesi ve sonrası hijyen eğitimi anlatılacaktır.

Mehmet Metin


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

“HİJYEN NEDİR VE ÖNEMİ?” için bir yanıt

  1. Mr WordPress avatarı

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in and view the post's comments. There you will have the option to edit or delete them.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paylaşacağın Bir Şey Mi Var?